Pirogger med økologisk kød
SPONSORERET
#Frilandøkologi
For mig hænger sundhed og økologi sammen og jeg sætter stor pris på at vide hvad jeg putter i munden. Nogle ting vælger jeg bevist fra – og andre ting kæmper jeg for at andre deler samme holdning som mig. F.eks. står økologiske æg højest på min “husk at informere” andre liste – og jeg synes det er FANTASTISK at nogle varehuse har stoppet forhandlingen af f.eks. buræg. I starten af september var hele familien i Silkeborg og besøg en fantastisk gård i forbindelse med Økologisk Høstmarked og stemningen var helt perfekt.
Det duftede af bål da vi stod ud af bilen, marken var fyldt med smilende børn, den hyggelige lille gård butik havde åbent og traktoren fyldt med børn brummede. Der blev smilt og hilst da vi tilsluttede os flokken og straks derefter var vi gået på oplevelse. Oplevelse i en anden verden, hvor gummistøvler, leg og kontakt med dyrerne dannede rammerne. Vi fik lov at fodre dyrerne, rører ved en kalkun, komme helt tæt på kyllingerne, se kørerne blive malket og lege i høet. Pigerne var vilde og vi fik lov til at lege “landmand” for en dag. Jeg nød den slukkede telefon, nød at blive “lukket” ind i en dag på landet og nød vi som familie kunne lære en masse. Der blev serveret hjemmelavet saft, kage, vafler og pølser i den stemningsfulde cafe oppe under loftet. ALT blev serveret med smil og vi var simpelthen nød til at prøve smage det hele. Borderne var dækket fint med blomster, lys, spændende opskrift hæfter fra Friland Økologi og små pixibøger til børnene. Et kort øjeblik ville jeg også være en del af livet på landet. Tænk at få lov at vokse op i disse omgivelser, men fokus på dyrerne, plads til masser af leg og en stemning man ofte kun læser sig til.
Der blev handlet grønstager, spegepølse og bagt snobrød på dagen. Da kursen blev sat mod vores hjem – måtte jeg simpelthen hjem og lave den lækreste grøntsags supper fyldt med økologi (som i kan finde opskriften på her). For mig har det betydning hvor min mad kommer fra, hvordan leveforholdene er for dyrerne og at min mad ikke er fyldt med en masse sprøjte GIFT. Jeg vil selv have lov at vælge hvad jeg putter i min indkøbskurv og for mig er det vigtigt at grøntsagerne er naturlig friske, at dyrerne bliver behandlet ordentligt og de mange muligheder der i dag er for at handle økologisk.
Pirogger med økologisk oksekød (16 stk)
Efter turen på landet kastede jeg mig ud i endnu en opskrift – som i ikke skal snydes for. Menu stod på de lækreste pirogger med økologisk oksekød – serveret med det grønt som du ønsker.
Dejen
Det skal du bruge:
3 dl lunken vand
25 gram økologisk gær
1 spsk olie
1 dl havregryn
1 dl hørfrø
75 gram hytte ost
lidt salt
4 stk revet økologiske gulerødder
ca 500 gram groft hvid hvedemel
Fyld
krydderier efter eget ønske
Sådan gør du:
Opløs gæren i den lunken vand – tilsæt alle de øvrige ting til dejen med undtagelsen af det grove hvedemel. Rør rundt i massen inden du tilsætter mel – ælt dejen med hænderne og lad den derefter hæve i ca en time. I mens brunes den økologiske oksekød og der tilsættes det krydderi man ønsker.
Når dejen er hævet ruller jeg den ud i en pølse – som jeg skærer ud i 16 stykker. Hver styk rulles ud til en lille pandekage, som fyldes med lidt ketchup, lidt revet ost og ca 2 spsk oksekød. Derefter lukker jeg piroggerne og slutter af med at lukke dem i kanten med en gafle. De pensles med æg/mælk og drysses evt med nogle kerne efter eget valg. Oven tændes på 190 grader og de bages i ca 14 minutter.
Vupti så er der serverette – brug evt også dejen når du bager boller. Brødet smager fantastisk og er dejlig svampet.
Ingen kommentarer endnu